Luni, 2018-09-24, 3:14 PM


       Valentine's Day este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala, care se sarbatoreste pe data de 14 februarie.

     Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. In Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale.
     In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a il petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei  iubiri secrete.
     In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. 
Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

       In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul  romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gasit si in cuvantul romanesc dragoste.
      Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine's day, desi deja avea prin Dragobete o sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, institutii. Organizatia nationalisa Noua Dreapta condamna sarbatorirea Valentine's day in Romania ca fiind o activitate superficiala, comercialista, un kitsch importat din Occident.

Recomanda pagina si amicilor tai de pe facebook, poate unii sunt interesati de asa ceva. Mersi!


Disclaimer
Acest site este un pamflet!  Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe site sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui site si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva.
     Pentru nici una dintre situatii autorii acestui site nu pot fi acuzati de nimic si nici nu se considera responsabili de ceva anume!   Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de email coltu.vesel@gmail.com .
Statistici
MaxRom Maximu Romanesc

Creaţi un website gratuit prin uCoz